lauantai 13. joulukuuta 2014

Lucia-neidon päivä ja Äidin syntymäpäivä


Hyvää Lucianpäivää! Mun lego-Lucialta puuttuu kruunu, mutta ehkä siinä on nyt jokin yhtymäkohta Äidin syntymäpäivään, kun äidilläkin on tollainen tumma tukka... Olipas aasinsilta :) Mun lapsuudenperheessä kaikki syntymäpäivät on enemmän tai vähemmän juhlien yhteydessä: Isä ja minä pääsiäisen ja vapun välissä ja siinä tienoilla, Pikkuveli juhannuksena, Pikkusisko jouluna ja Äiti tosiaan Lucianpäivänä. 

Ruotsissa tälle päivälle on omat pullansa. Paholaisen karkottajakissan pullia, eli Lussekatter. 

Minä tein omani tällaisella Arlan Lucia-pullat ohjeella. Kokeilin siis ensimmäistä kertaa näitä pullia, ja hyviä tuli. Mieskin ne kelpuutti. Erona tavalliseen pullaan on niiden muoto, sellaisia kiekuraässiä, ja se, että näihin tulee kardemumman sijasta sahramia. Tähän taikinaan tulee myös rahkaa, ja se tuntui olevan ihan hyvä juttu, vaikka tuntuikin vähän oudolta, kun en pullaan ole ennen laittanut rahkaa taikinaan. 


Lucia-pullat (35 kpl:tta) 

50 hiivaa
100 g voita
5 dl kevytmaitoa
250 g maitorahkaa 
1 g (2 pussia) sahramia
1½ dl sokeria
½ tl suolaa
n. 17 dl vehnäjauhoja

Koristeluun rusinoita

Voiteluun 1 kananmuna

Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi, lisää maito ja kuumenna seos kädenlämpöiseksi. Kaada seos samaan kulhoon hiivan kanssa. Lisää loput ainekset. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta taikina jauhotetulle alustalle. Jaa se 35:een n. 20 cm pitkän osaan ja muotoile pullista kiehkuraisen S:n muotoisia pullia. Aseta pullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.  
Koristele pullat rusinoilla. Anna kohota noin 20 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla. Paista uunin keskiosassa 5-8 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä. 

Ja kappas kehveliä. Tein pullat ruotsinkielisestä Arlan ohjaasta ja siinä sanottiin, että sahramia tulee yksi pussi, eli ½ g. Suomenkielisessä ohjeessa luki sitten, että tulee yksi gramma, elikkäs kaksi pussia. No, keltaisia munkin pullista tuli, että eipä tuo kai kovasti haittaa. Voi olla, että jos gramman laittaa niin tulee keltaisempia ja vähän maistuu enemmän tuo sahrami. Tiedä häntä. Niin. Ja tein täysmaidosta. Ja annoin olla uunissa kauemmin kuin aika ohjeessa oli... Ehkä jopa 10 minuuttia... 


Tässä on kuva mun Lussekattereista ja tästä linkistä löytyy sitten se resepti jolla mä tein nämä pullat.. Samahan se on kuin tuossa ylhäällä, mutta muutamalla sovelluksella tein. 

Yksi hauska juttu vielä. Meillä on kotona sisällä ehkä melkosta lämmin, enkä oikein viileämpään saa noita hyasintteja. En oo kastellut niitä ollenkaan kaupasta tuonnin jälkeen ja ne kasvaa kyllä ihan silmissä. Ja kohta jo yksi kolmesta kaatuu, kun varsi on niin pitkä.

Ja ai niin, meille tuli eilen uusi perheenjäsen. Niin kai uusista autoista pitää kertoa :) Mies siis osti uuden auton. En tiiä uskallanko sitä ajaa ollenkaan. Tai saanko ;) 

Mukavaa Lucianpäivää! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti